[ annonse ]
2021 i vaksinens tegn, Thailand må droppe nullvisjonen, men når? Illustrasjonsfoto: Pixabay
21. november 2020

2021 i vaksinens tegn, Thailand må droppe nullvisjonen, men når?

Skrevet av 
[ annonse ]

Nyhetsbildet i 2021 kommer til å handle om coronavaksiner. De fleste turistland vil slippe inn vaksinerte turister uten karantene. Spørsmålet er når Thailand vil gå vekk fra sin visjon om null smitte.

 

Folk som oppholder seg i Thailand og har fast inntekt setter stor pris på grundigheten til myndighetene når det gjelder å stenge smitten ute. Karanteneopplegget er strengt, og har unngått problemer med smitte fra karantenehoteller, som man har sett i f.eks. Australia og i Norge.

 

Folk i turistindustrien derimot – samt thailandsfarere som venter på å besøke landet – er ikke så begeistret.

 

LES: Nulltoleranse for Covid-19 kan koste Thailand dyrt (25. april)

 

Thailand er ett av få land i verden med en nullvisjon når det gjelder smitte. Andre land er f.eks. Kina, Australia, New Zealand, Vietnam og Taiwan. 

[ annonser ]

 

I disse landene er det blitt igangsatt strenge nedstengninger når man registrerer ny smitte. Australia har noe av verdens strengeste tiltak, med lockdown i Melbourne i tre måneder, og nå en ny lockdown i South Australia, grunnet smitte som stammer fra karantenehoteller.

 

Mange av verdens turistland er i disse dager rammet av en ny smittebølge. Likevel ligger belegget i hotellnæringen på rundt 50 prosent i Frankrike og Spania. 40 prosent av hotellnæringen i Frankrike ser faktisk optimistisk på situasjonen. I Nigeria er belegget gått ned til 30 prosent, fra normalt 50-60 prosent. I Egypt ligger belegget på 35 prosent.

 

I USA har belegget gått ned med en tredel, ifølge Forbes. I Storbritannia ligger belegget på 55 prosent, noe som bransjen betegner som en «krise», men som er milevidt over belegget i Thailand.

 

I Thailand ligger gjennomsnittlig belegg nå på skarve 20 prosent, men det gjelder de hoteller som fortsatt holder åpent. På feriesteder som Phuket og Koh Samui er det mye verre. Mange hoteller har stengt og mange turistvirksomheter er til salgs.

 

USA har ledet an i utviklingen av to vaksiner, fra Moderna og Pfeizer. Disse angis nå å ha meget gunstig effektivitet på hele 95 prosent.

 

Thailand har muligens satset på feil hest. I hvert fall har de investert seks milliarder baht i en vaksine fra AstraZeneca i samarbeid med universitet i Oxford.

 

Disse bruker en annen teknologi enn de to før nevnte firmaene, selv om en avisartikkel fra England antyder at resultatene fra de to amerikanske firmaene også lover godt for AstraZeneca.

 

95 prosent effektivitet er lang over det man så som realistisk for en covid-vaksine. Likevel er nok 95 prosent uinteressant for dagens myndigheter i Thailand  – under den nåværende nullvisjonen.

 

Myndighetene har avslått å gå ned fra 14 til 10 dagers karantene basert på prosenter som ligger langt over 95-tallet. Her skal det være null sannsynlighet for smitte.

 

LES: Utreder ti dagers karantene fra neste måned, men ennå ikke for nordmenn (18. november)

LES: Kommentar: En vaksine blir ingen vidundermedisin i Thailand (7. september)

 

De fleste eksperter ser ikke på en vaksine som noe som vil endre situasjonen over natta. Verdens befolkning må leve med dette viruset i lang tid ennå. Spørsmålet blir når ulike myndigheter velger å normalisere situasjonen.

 

Thailandske myndigheter har satt sin ære i null smitte, og vil ha store problemer med å akseptere en kalkulert smitterisiko. Det er ting som kan endre dette, som f.eks. politiske opptøyer, slik vi ser i disse dager.

 

LES: Ingen turister før viruset slipper taket – men fire scenarier kan endre dette (11. august)

 

Norske thailandsfarere opplever i disse dager hvor vanskelig det er å reise til Thailand. Myndighetene har laget ekstra krav – hvorav noen krav ikke har med smitte å gjøre i det hele tatt, kun med økonomisk sikkerhet for å slippe utgifter på turister, som bevis på penger i bank og to ulike forsikringer.

 

LES: Thaiambassaden i Oslo er overarbeidet, mange venter på svar (20. november)

LES: Krav om 500.000 baht kritiseres, kan forsvinne (17. november)

 

De nordmenn som nå reiser til Thailand har ikke noe alternativ. De har allerede valgt Thailand som sitt land, og har investert i eiendom og kjærester eller familie i landet.

 

Ordinære turister vegrere seg for å reise til Thailand under de strenge karantenereglene.

 

Etter det vi har observert fra myndighetene i Thailand, tenker de seg om både to og tre ganger før de eventuelt vedtar lettelser i ordningene. Dette må man anta vil fortsette når det kommer vaksiner på banen. Covid-komiteen under ledelse av statsministeren møtes nå kun en gang pr måned, så det tar tid å få endringer vedtatt.

 

WHO skryter av Thailand som verdens beste til å holde viruset på avstand, men WHO er ingen økonomisk organisasjon. De snakker kun om helse, ikke landets økonomiske situasjon.

 

Verdens turistmarked er i konstant endring, og Thailand kan tape en mengde potensielle turister hvis de tviholder på karantenebestemmelsene selv når folk etter hvert vil ha sertifikater på at de er vaksinert.

 

De som allerede har valgt Thailand som ferie- og oppholdsland vil fortsatt ønske å komme hit, men det er en mengde mennesker som fortsatt kan velge, og de vil velge helt andre land hvis de blir fortalt at de må i karantene når de ankommer landet. 2021 blir et skjebnesvangert år for Thailand, med mange muligheter til å trå feil.

(© Thailands Tidende. 21. november 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)